Workshops Theater

 

Naast de workshops podiumpresentatie geef ik graag workshops in allerlei onderwerpen voor en over theater.
Bijvoorbeeld voor amateurtoneel, vertellers, zangers, koren, leerkrachten en teams primair onderwijs. Graag stem ik een workshop of cursus af op de vraag van een groep. Of op een individuele coaching in privélessen.
Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:

Elementair Toneel

Teunke en Arend Hauer waren in Nederland de grondleggers van het vak Elementair Toneel. Ik heb het geluk gehad het vak rechtstreeks van hen te mogen leren.
Bijzonder is, dat zij een acteermethode ontwikkelden voor zowel professionals als amateurs. De eenvoudige basis sluit schitterend aan bij een heel natuurlijke manier van acteren, die voor iedereen toegankelijk is. En waarin de professional zich vervolgens kan dóór ontwikkelen. Ik heb lessen en workshops gegeven aan beginnende amateurs en aan kunstvakopleidingen.
Een tweede bijzonderheid is, dat de werkwijze ook direct aansluit op zang, en daarom voor zangers en koren een heel geschikte manier is om hun expressie niet alleen in de klank te leggen, maar in hun volledige aanwezigheid voor het publiek zichtbaar en voelbaar te maken.
Ik pas de werkwijze ook heel graag toe met collega-vertellers.

Werken met rollen

Een rol spelen betekent je verdiepen in een karakter. Vervolgens zoek je naar manieren om dat karakter voor je publiek zichtbaar en beleefbaar te maken. Dat doe o.a. je door je bewegingspatroon aan de rol aan te passen. Je stem volgt daarna.
De moderne mime reikt daar materiaal voor aan, gebaseerd op o.a. het oude Italiaanse beroepstoneel, de Commedia dell'Arte. Zie ook de Minigids: Een rol fysiek gestalte geven.

Pantomime bereikbaar gemaakt

Zangers en vertellers staan vaak voor de vraag om met een klein gebaar een handeling uit te beelden. Waarbij het speciaal voor zangers belangrijk is dat de uitbeelding de zang niet dwars mag zitten.
Dat gebaar vraagt om een zorgvuldige uitbeelding. De pantomime geeft je spelregels voor die zorgvuldige uitbeelding. Zie ook de Minigids: Pantomime.

Mise-en-scène

Hoe bewegen spelers over het toneel?
Daar zitten verschillende kanten aan. Bijvoorbeeld de simpele kant van de regeling van het verkeer: waar kom je vandaan en waar ga je heen? Of: alles wat op het toneel staat is onderdeel van één beeld: hoe ziet dat er uit? En de misschien wel belangrijkste kant: bewegingen, houdingen, handelingen, een positie kiezen en lopen zijn middelen om de emotionele betekenis van een scène te versterken, zowel voor het publiek als voor de speler zelf. Op die laatste wat minder bekende kant ga ik graag dieper in.

Voordracht

Misschien lijkt 'voordracht' een wat verouderde term? Voor zang, gedichten, teksten: 'voordracht' gaat over de manier waarop je voorleest, vertelt, spreekt en zingt. Voor de inleving maak ik gebruik van het vak Elementair Toneel. Daarnaast zijn er technische mogelijkheden (en valkuilen) die je niet direct zou vermoeden. In het leggen van accenten, spelen met ritme en cadans, spanning maken, èn het uitbannen van ieder spoortje van een schoolse leestoon - want daar zijn we ooit mee opgegroeid. Neem jouw teksten mee, dan gaan we op zoek naar een bij jouw persoonlijke stijl passende mix van technisch kunnen en spontaniteit.

Podiumangst

Ik ben geen psycholoog. Maar wel een ervaren regisseur, die met basisvaardigheden podiumpresentatie je kan helpen om te gaan met podiumangst, plankenkoorts, spreekangst of hoe je die 'zenuwen' ook noemen wil. En laat je niks wijsmaken: iedereen  heeft daar last van. Zelfs de meest ervaren artiesten. Hoogstens is het verschil, dat ervaren podiumartiesten weten hoe snel het weer over kan gaan wanneer ze eenmaal echt aan het spelen of zingen zijn. Het gaat dus om wat er vóór je optreden met je gebeurt en wat je dan kan doen, hoe je je eerste stappen op het podium zet en wat je dan kan doen, en hoe je op de juiste manier speelt of zingt om podiumangst los te kunnen laten.

Werkveldverkenning Cultuureducatie

Als onderwijsbegeleider/consulent maakte ik voor Pabo's, Opleidingen Docent Muziek en musici de verbinding tussen het onderwijs en de wereld van de kunsten zichtbaar. Wat kan je als kunstenaar aanbieden? Wat kan je als school vragen? En hoe kan je elkaar dan vinden? En waar is geld?
Daarnaast heb ik bij bij tientallen projecten, voorstellingen, concerten en films lesmateriaal en projecten ontwikkeld. En hoe doe je dat dan?
Daar is veel over te vertellen. En ik beschrijf dat in de reader Werkveldverkenning Cultuureducatie.